vrijdag 30 december 2016

Vuurwerk en angst

Hierbij een tekst van Arjen Francien van Alphen die ik op FaceBook heb gelezen.


Natuurlijk krijgen wij ook vragen over het vuurwerk. Vandaar toch een kort stukje, misschien helpt het een aantal.Dit stukje is niet bedoeld als discussie, ook niet om vragen te stellen. Lees het, misschien helpt het wat, en anders laat je het terzijde liggen.

Belangrijk vinden wij nog steeds dat angst niet als verkeerde eigenschap wordt ervaren.

Angst is een zeer belangrijke emotie. Angst maakt ook creatief denken mogelijk, leidt tot oplossingen zoeken en tot sociaal gedrag. Het is de emotie angst die ons door de evolutie geholpen heeft en die ons heeft gevormd tot wat we zijn. Angst behoud het leven en de soort. Angst laat je vluchten voor gevaar i.p.v. het gevaar op te zoeken, angst helpt je oplossingen te bedenken om je aan te kunnen passen. Angst is een voorwaarde om sociaal gedrag te kunnen vertonen, angst om iets of iemand te verliezen, angst om gevaar te lopen. Angst zorgt ook voor het vermijden van conflicten.
Ten slotte is het beter om uit angst weg te lopen, je te verstoppen, dan op het gevaar af te lopen! Angstig afwachten tot het weer veilig is, is vele malen beter dan juist het gevaar te onderzoeken.
En wanneer is de angst weg...als het gevaar geweken is...je weer fijne emoties kunt krijgen.

Wat wel heel belangrijk is, is dat je bij angst weet waar je terecht kan om veiligheid te zoeken, geborgenheid te vinden. En net als mensen en mensenkinderen hebben ook honden de behoefte om hun angst te delen.

Angst voor vuurwerk is dus niet abnormaal, iets wat bestreden moet worden. Vuurwerk is nu eenmaal niet leuk, en hoeft ook niet leuk gevonden te worden. En dat kan ook niet getraind worden. Je bent nu eenmaal bang of je bent het niet. Je kunt met angst leren omgaan, maar angst blijft angst.

Wel kun je van angst gebruik maken voor een versteviging van relatie.
Samen bang zijn is fijner dan alleen bang zijn
Samen bang zijn geeft een band.
Samen bang zijn geeft vertrouwen
Samen bang zijn... geeft samen sterk zijn.

Dat is de manier om met angst om te gaan. Neem je hond op schoot. Kruipt hij weg, ga bij hem zitten, geef troost en haal hem zo uit zijn isolement. Het fabeltje dat je daarmee juist angst beloont... ach dat is al zo lang achterhaald. Dat stamt nog uit de tijd dat we dachten dat honden geen emoties hadden...en dat je door vertroetelen en steun te geven er juist het mechanisme angst inbracht. Nu weten we wel beter. Het is geen mechanisme, het gaat om echte emoties. En daar moet je in helpen.
Tenslotte troosten we onze kinderen en mede mensen ook als ze bang zijn, en worden die daardoor banger? Integendeel! daardoor wordt angst hanteerbaar, oplosbaar in samenwerking... Wat wel belonend werkt is het blijvende gevoel van veiligheid!

Onze dieren hebben recht op hun emoties, maar ook recht op reële hulp, steun, geborgenheid en veiligheid. Hou je hond bij je, laat hem niet los en geef hem alle steun die hij nodig heeft!


 Op de foto is Cato, ze is de moeder van het Teckel Trail F en J nest.