dinsdag 15 september 2015

Het bevallingsverhaal van Inèz en het Teckel Trail N-nest

Het was al een paar dagen en nachten aan het rommelen bij Inèz. De voorfase was begonnen. Af en toe was ze onrustig maar er waren ook lange periodes van rust en dan lag ze heerlijk te slapen. Ze stond wel iedere keer weer vooraan om te eten. Zo zijn we de laatste dagen van de dracht, met vele kleine voedingen, mooi doorgekomen. Inèz was in goede conditie en ik voelde een hoop nieuw leven in haar buikje.

Zaterdag op zondagnacht hebben we weinig geslapen. Inèz wilde vaak naar buiten voor een plasje. Maar de bevalling begon nog niet, er was nog geen wee te zien. Gelukkig was het zondag en zou ik er een rustige dag van maken. Meestal zwakt de voorfase aan het begin van de dag weer af  en gaat het teefje de hele dag lekker bijslapen. De bevalling zet dan pas 's avonds of 's nachts in. Maar dit keer ging het anders.

Inèz heeft nog wat gegeten, maar wel met lange tanden.  Ze trok zich terug in de werpkist en ging met haar dikke lijfje lekker liggen slapen.


Rond 8.30 uur was ze ineens heel  onrustig en moest haar bed klaar gemaakt worden. Ik heb altijd een oude molton in de werpkist liggen en die heeft deze bevalling niet overleefd. Ze heeft hem stuk getrokken, het bed moest eens goed opgeschud worden. Iets voor negen uur zag ik een wee, ja het ging toch echt beginnen!

Ik heb de kachel wat hoger gezet en ik heb nog een bakje koffie genomen, het zou een lange drukke zondag (13 september 2015) gaan worden. Inèz lag in de werpkist en was er helemaal klaar voor.

De weeën volgde elkaar mooi op. Er was duidelijk al iets te voelen aan haar achterzijde. Er kwam een blaasje en even later was daar al de eerste pup! Om 9.30 uur, met het hoofdje eerst naar buiten en nog keurig in het vlies werd de pup geboren. Inèz had het nog niet echt door. Ik heb de pup uit het vliesje bevrijd, het was een reutje! Hij kwam gelijk goed op gang en was vol leven. Toen realiseerde Inèz zich dat het een pupje was, ze was er meteen helemaal verliefd op. Ze heeft hem goed afgelikt en de pup had al snel de tepel te pakken.
Om 9.30 uur de eerste pup, de eerste reu: geboortegewicht 226 gram en bandje donker blauw.

We waren helemaal blij  en genoten van de eerste pup, maar ik zag ook wel dat ze al weer weeën had. Eigenlijk voordat we het wisten was om 10.12 uur een tweede pup geboren. Met het kontje eerst, maar het pupje kwam er zo snel uit, dat de pup gelijk uit het vlies kwam. Ik zag het gelijk, het was een tweede reu!!


Om 10.12 uur de tweede pup, de tweede reu: geboortegewicht 236 gram en bandje licht groen.

De pups dronken goed. De weeën van Inèz gingen gewoon weer door. Er was weinig tijd
om te genieten, de derde pup was al onderweg. Om 10.33 uur werd een derde pup geboren. Met het hoofdje eerst naar buiten. Inèz wist nu helemaal hoe het werkte en heeft de pup goed schoongelikt. Het was een derde reu, mooi krachtig!!! Ook deze pup had gelijk honger en zocht naar een tepel.Om 10.33 uur de derde pup, de derde reu: geboortegewicht 238 gram en bandje donker groen.

Wauw dat ging snel, de eerste drie pups waren al geboren. Het ging allemaal heel goed en de pups deden het ook heel goed. Inèz moest duidelijk even bijkomen, ze was moe. Ze lag lekker te genieten van de pups en wij ook.


We nemen even rustig te tijd om te eten en Inèz en de pups slapen lekker. Maar als het tegen 2 uur loopt krijg ik toch langzaam wel het gevoel dat de andere pups er toch ook nog wel uit moeten komen. Maar Inèz heeft geen weeën, en ze toont erg moe. Benno heeft twee eitjes voor haar gekookt en in stukjes gesneden en wat druivensuiker erover gedaan. Inèz had daar wel zin in, het was zo naar binnen gewerkt. Het deed haar goed, ze was weer goed wakker en ze heeft de pups weer eens flink gepoetst. Ik wilde haar wel even mee naar buiten nemen, bewegen kan soms goed zijn, maar Inèz wilde niet weg bij de pups. Toen heb ik haar met een bakje vlees naar buiten gelokt, het werkte. Inèz had het vlees zo op en heeft buiten even geplast. Er kwam gelijk nog een nageboorte uit.

Inèz zat al snel weer bij de pups en daar was ze druk mee. Gelukkig zag ik rond 3 uur weer weeën. Ha, het ging weer verder. Inèz was nog dik genoeg dus er moesten nog wel een paar pups volgen.

Het waren duidelijk goede weeën want om 15.13 uur kwam er dan eindelijk een vierde pup naar buiten. De pup kwam met het hoofdje eerst en floepte er zo uit. Het ging heel gemakkelijk. En ja hoor, de vierde pup was weer een reutje. Wat een manneninvasie!!

Om 15.13 uur de vierde pup, de vierde reu: geboortegewicht 222 gram en bandje licht blauw.

De pup was mooi krachtig en had gelijk zin in eten. Hij dronk gelijk goed aan de tepel. Inèz gaf hem een goede poetsbeurt.

De weeën gingen gelijk weer door. Maar er was nog weinig te zien. Ik voelde wel een bobbel  aan de achterzijde, maar het kwam niet echt verder. Uiteindelijk kwam er een blaasje en zag ik de pootjes binnen zitten. Het vlies zat nog mooi dicht, dus we konden rustig afwachten. Een paar weeën later kwam de pup er al uit. Om 15.48 werd de vijfde pup geboren. En ja hoor weer een reutje! Het waren nu al 5 reutjes op een rij! De laatste reu toonde gelijk erg groot en was erg krachtig en levendig.
Om 15.48 uur de vijfde pup, de vijfde reu: geboortegewicht 265 gram en bandje oranje.

We waren toch wel verbaasd met zoveel reutjes. Zou dit dan het mannen nest worden, het Teckel Trail No-woman-nest?!Het werd nu toch wel tijd voor een teefje. Ik voelde nog wat in de buik van Inèz dus we hebben de weeën weer rustig afgewacht. Gelukkig kwamen die weer snel en werd er al heel rap weer een pup geboren. Om 16.25 uur floepte Inèz de zesde pup er zo uit, met het hoofdje eerst. En ja hoor, deze pup was weer een reutje!! Ook hij werd lekker opgepoetst en hij mocht plaatsnemen aan de melkbar bij moeder Inèz.


Om 16.25 uur de zesde pup, de zesde reu: geboortegewicht 219 gram en bandje roze/rood.

Er waren 6 prachtige reutjes geboren van Inèz. Weer 6 bij van der Bles! Maar ja, geen teefjes zeiden wij al, wat jammer voor al die mensen die graag een teefje van Inèz wilde hebben. Maar de buik van Inèz voelde nog niet leeg!


En dat klopte, er moest nog een pupje komen. De weeën kwamen al weer. Het duurde wel even voordat de pup te voorschijn kwam. Er was een hoofdje zichtbaar, het vlies was stuk. Het was vol leven maar zat nog met het achterlijfje in het geboorte kanaal vast. Gelukkig bevrijde de volgende wee de pup en was de pup om 17.30 uur geboren. Natuurlijk keek ik als eerste naar het geslacht van het pupje. Ik zag het al snel, dit keer was het een teefje!!! O wat fijn, een flinke teef, mooi groot en sterk!
Om 17.30 uur de zevende pup, de eerste teef: geboortegewicht 250 gram en bandje hardroze.

Maar het was nog niet klaar, er waren nog weeën bij Inèz zichtbaar en voordat we het wisten was er al weer een blaasje te zien. Een blaasje waarbij het hoofdje van de pup al zichtbaar was. Er waren geen weeën, dus de blaas bleef even zo staan. Ik zag de pup bewegen en ik heb er snel een foto van gemaakt!


Er volgde weer een wee en de pup floepte eruit. Om 17.40 uur was er nog een heel klein pupje geboren. Het pupje was gelijk heel levendig, en het was een teefje, een klein nakomertje!!

Deze kleine dame, vol leven, dronk gelijk goed bij moeder Inèz. Ze ziet er helemaal gaaf uit, alleen wat klein, heel dun en maar 120 gram!


Om 17.40 uur de achtste pup, de tweede teef: geboortegewicht 120 gram en bandje lila.

Het was een drukke zondag geworden, maar een hele mooie dag! O wat zijn we blij, het Teckel Trail N-nest is geboren!! En wel, 8 pups, 6 reutjes en 2 teefjes, allen wildkleurig! We zijn trots op moeder Inèz!!


 Inèz en Boffer zijn de trotse ouders!